آشنایی با قوانین مسیر و جهت عبور در رانندگی
در این گزارش با آئین نامه راهنمایی و رانندگی آشنا شده و میتوانید آموختههای خود را بازیابی کنید.
در این گزارش با آئین نامه راهنمایی و رانندگی آشنا شده و میتوانید آموختههای خود را بازیابی کنید.
به گزارش گروه حوادث و انتظامی آوای جامعه ، در این گزارش با آئین نامه راهنمایی و رانندگی آشنا شده و میتوانید آموختههای خود را بازیابی کنید.
*تاریخچه مقررات
اولین قانون در زمینه استفاده از وسایل نقلیه درتهران، سال ۱۲۸۵ هجری قمری تدوین شد که در آن به قوانین درشکهها و دوچرخهها اشاره شده بود.
پس از آن، اولین آئین نامه کامل قاونین راهنمایی و رانندگی سال ۱۳۱۸ به تصویب رسید. این آئین نامه در ۱۳ فصل و ۱۰۲ ماده تهیه شد و از آن به عنوان مادر قوانین راهنمایی و رانندگی یاد می شود.
پس از سال ها، این آئین نامه با توجه به تغییرات ایجاد شده در تمام ابعاد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، مورد بازنگری قرار گرفت و در هشتم تیرماه ۱۳۸۴، آئین نامه جدید در ۲۲۳ ماده و ۲ پیوست در ۱۰ فصل به تصویب رسید.
در ادامه بخش اول از مواد فصل نهم آئین نامه راهنمایی و رانندگی را میخوانید:
*فصل نهم – مقررات رانندگی
بخش اول – مسیر و جهت عبور
ماده ۱۱۸- رانندگان تمامی وسایل نقلیه موظفند از خط عبور یا مسیر عبوری سمت راست راه حرکت داشته باشند، مگر در موارد زیر:
الف – هنگام سبقت گرفتن از وسیله نقلیه جلو
ب – هنگامی که سمت راست راه به هر علتی بسته شده و امکان عبور نباشد.
ج – هنگام گردش به چپ ماده ۱۱۹- در راههایی که خط کشی شده، وسایل نقلیه باید درمسیر بینخطوط حرکت کنند و از آن خارج نشوند و در صورت نیاز به خروج و تغییر خط حرکت، احتیاط کامل رانموده و ابتدا با استفاده از چراغ راهنما و یا با دادن علامت، رانندگان وسایل نقلیه دیگر را از قصد خود آگاه سازند و سپس با رعایت حقتقدم عبور وسایل نقلیهای که در خطوط کناری در حرکت هستند وارد خط های عبور دیگر شوند.
در راههایی که خط کشی ندارند هرگونه تغییر مسیر حرکت به چپ و راست ممنوع است، مگر با رعایت احتیاط و دادن علامت و رعایت حق تقدم عبور وسایل نقلیه هم مسیر ومجاور، همچنین انحراف و تجاوز وسایل نقلیه به مسیر مقابل (مخالف) ممنوع است مگر در موارد سبقت مجاز وبا رعایت ضوابط سبقت.
ماده ۱۲۰- رانندگی در بخش وسط راههایی که به وسیله خط کشی یا علایم دیگر به سه بخش تقسیمشدهاند، به جز برای سبقت گرفتن یا گردش به چپ، بر حسب مورد با رعایتعلایم و مقررات مربوط، ممنوع است.
ماده ۱۲۱- در راههایی که به وسیله علایم، مانند خط کشی های یک خط ممتد و یا دوخط ممتد و یاموانع فیزیکی به دو بخش تقسیم شدهاند، رانندگان موظفند از بخش راستراه حرکت کنند و حق ندارند ازروی آنها بگذرند.
در برخی از بخشهای راه که یک خط از دو خط ممتد به خط بریده تبدیل شده است، رانندگانی که درسمت خط بریده در حرکتند مجاز به سبقت گرفتن و یا گردش به چپ، برحسب مورد و با توجه به طول خطبریده و با رعایت مقررات بخشهای سبقت و گردش است.
ماده ۱۲۲- در راههای یک طرفه رانندگان وسیله نقلیه باید در جهت و مسیر مجاز عبور کنند و حرکت برخلاف مسیر تعیین شده به هر شکل ممنوع است.
ماده ۱۲۳- در میدانهایی که به وسیله علایم، مانند خط کشی و یا موانع فیزیکی مشخصشدهاندرانندگان وسایل نقلیه موظفند از سمت راست آنها گردش نمایند و حرکت درخلاف جهت تعیین شده ممنوعاست مگر آنکه به وسیله علایم دیگر، عبور از سمت چپ مجاز اعلام شود.
ماده ۱۲۴- در راه هایی که عبور وسایل نقلیه کندرو مجاز اعلام شده اند، رانندگاناین گونه وسایل نقلیه در هر حال مکلفند از اولین خط عبور سمت راست یا محلهایی که برای عبور آنها تعیین شده حرکت کنند.
ماده ۱۲۵- هنگامی که وسیله نقلیهای از روبروی وسیله نقلیه دیگری در جهت مخالف حرکت میکند، راننده هر یک از آنها بایستی تا حد امکان در طرف راست خود حرکت نمایدو در صورت لزوم به حاشیه بخش سواره رو در جهت حرکت خود نزدیک شود.
اگر در انجام این عمل مانع وجود داشته باشد و یا وسیله نقلیه دیگری مانع حرکت اوشود، باید از سرعتخود کاسته و در صورت لزوم توقف نماید تا به وسایل نقلیه جهت مقابل اجازه عبور دهد.