نقش حیاتی شیر مادر در تکامل مغزی نوزاد
تغذیه با شیر مادر باعث رشد مغزی کودک میشود و تغذیه مادر دردوران شیردهی بر ذائقهسازی کودک نیز بسیار موثر است.
سخنران کنگره تغذیه کودکان و نوجوانان با تاکید بر نقش حیاتی هزار روز اول زندگی نوزاد در تکامل مغزی گفت: تغذیه با شیر مادر باعث رشد مغزی کودک میشود و تغذیه مادر دردوران شیردهی بر ذائقهسازی کودک نیز بسیار موثر است.
به گزارش تسنیم، دکتر ناصر کلانتری در پانزدهمین کنگره تغذیه کودکان و نوجوانان ایران با تاکید بر نقش حیاتی ۱۰۰۰ روز اول زندگی، در تکامل مغزی کودکان اظهار کرد: توجه به تغذیه با شیر مادر و نوع شیردهی، ارتباط پوست با پوست مادر و نوزاد، نوازش و احساسات عاطفی بین مادر و کودک، باعث رشد مغزی و تقویت سیناپسهای سلولهای عصبی میشود.
وی افزود: تحقیقات نشان میدهد اگر مادر شیرده، پروتئین کمتری نسبت به میزان نیازش مصرف کند، کودکش مستعد دیابت و مقاومت به انسولین میشود.
کلانتری با بیان اینکه در دو دهه گذشته، میزان چاقی کودکان دو برابر شده است، خاطرنشان کرد: این مسئله باعث نگرانی ما نسبت به گسترش بیماریهای غرواگیر در آینده شده است؛ یکی از مهمترین مسائل حوزه سلامت، افزایش چاقی در کودکان است که این چاقی با انواع سرطانها، دیابت، فشار خون و سکتهها در آینده، در ارتباط است.
وی با تاکید بر اهمیت افزایش دانش تغذیهای کودکان تصریح کرد: ظرفیت یک فرد برای بهدست آوردن، پردازش و درک اطلاعات اولیه در مواد غذایی و توانایی استفاده از آنها برای تصمیمگیریهای او برای سلامت خود را دانش تغذیهای (سواد تغذیهای) میگویند؛ متاسفانه در دنیا و در کشور ما مطالعات بسیار محدودی در زمینه ارتقای ادبیات علمی در زمینه سواد تغذیهای کودکان وجود دارد.
وی با انتقاد نسبت به مسائل فرهنگی خانوادهها در زمینه تغذیه متذکر شد: یکی از مسائل غلط فرهنگی در بین خانوادهها این است که برخی والدین فکر میکنند اگر کودک اضافه وزن داشته باشد خوب است و آن را بهعنوان مشکل، تلقی نمیکنند.
این متخصص کودکان، با اشاره به اهمیت تغذیه مادران در دوران شیردهی تاکید کرد: تغذیه مادر در دوران شیردهی بر ذائقه کودک موثر است، برای مثال کودکان مادرانی که میوه و سبزی مصرف نمیکنند، به مزه این مواد غذایی سالم عادت نمیکنند و این مسئله باعث بروز مشکل در عادات تغذیهای در هنگام شروع تغذیه کمکی در ۶ ماهگی شیرخوار میشود.
سخنران پانزدهمین کنگره تغذیه کودکان و نوجوانان ایران با بیان اینکه در کشور ژاپن، به کودکانی که به مدرسه میروند یک وعده غذای سالم داده میشود، تصریح کرد: این کار باعث تطبیق ذائقه کودکان با سیاستهای سلامت همگانی میشود.
وی با انتقاد نسبت به سالمنبودن موادغذایی توزیعی در بوفههای مدارس یادآور شد: با وجود تلاشهایی که داشتهایم هنوز نتوانستهایم بوفههای سالمی در سراسر کشور ایجاد کنیم و تعداد بوفههایی که غذای سالم برای کودکان توزیع میکنند، انگشتشمار است.
کلانتری اضافه کرد: استفاده از تکنولوژیهای ارتباطی نیز میتواند باعث افزایش سواد تغذیهای در کودکان شود همچنین در برخی از کشورها، مطالعات نشان داده است ساخت بازیهای رایانهای برای آموزش تغذیه سالم در کودکان، بسیار موثر واقع شود، البته باید توجه داشت استفاده از هرگونه صفحه نمایشگر برای کودکان زیر دو سال مضر و ممنوع است.
گفتنی است پانزدهمین کنگره تغذیه کودکان و نوجوانان ایران از ۱۶ تا ۱۸ بهمن در محل انستیتوی تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در حال برگزاری است.