محدودیت ثبت طلاق توسط دفاتر اسناد رسمی
راساس بخشنامهای که به زودی توسط رئیس قوه قضائیه ابلاغ میشود، هر دفترخانه طلاق در تهران فقط میتواند در سال ۱۹۰ طلاق ثبت کند.
رئیس کانون سردفتران ازدواج و طلاق از محدودیت ثبت طلاق توسط دفاتر اسناد رسمی خبر داد و گفت: براساس بخشنامهای که به زودی توسط رئیس قوه قضائیه ابلاغ میشود، هر دفترخانه طلاق در تهران فقط میتواند در سال ۱۹۰ طلاق ثبت کند.
به گزارش تسنیم، علی مظفری اظهار داشت : محدودیت ثبت طلاق در دفترخانههای ازدواج و طلاق به صورت آزمایشی به مدت پنج ماه در دو استان کشور اجرا شد که نتایج موفقیتآمیزی به همراه داشت؛ بر این اساس با بخشنامهای که قرار است هفته آینده توسط رئیس دستگاه قضا ابلاغ شود، محدودیت ثبت طلاق در دفترخانههای ازدواج و طلاق در سراسر کشور اجرا میشود.
رئیس کانون سردفتران ازدواج و طلاق گفت: میانگین ثبت طلاق به نسبت دفاتر طلاق همان شهر به اضافه ۲۰ درصد، فرمولی است که برای محدودیت ثبت طلاق در دفاتر ازدواج و طلاق در نظر گرفته شده است و بر اساس این فرمول، مثلاً در تهران هر دفترخانه فقط اجازه دارد تا ۱۹۰ طلاق ثبت کند و امکان ثبت بیش از این عدد نیست زیرا سامانه بهصورت خودکار قفل میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این کار تاثیری در کاهش طلاق دارد یا خیز افزود: تعدادی از سردفتران ازدواج و طلاق در نزدیکی مجتمعهای قضایی خانواده، دفاتر خود را دایر کرده و مقابل مجتمعها دلال میگذاشتند یا با کارمندان مجتمعها تبانی میکردند تا به محض صدور حکم طلاق مثلا در طلاقهای توافقی، زوجین به دفترخانه مراجعه کنند در حالی که در طلاقهای توافقی زوجین سه ماه فرصت دارند و میتواند همان روز یا یک هفته بعد یا سه ماه بعد برای ثبت طلاق اقدام کنند.
مظفری اضافه داشت: اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی این اقدام برخی دفترخانهها را هر چند فینفسه در کاهش طلاق موثر نمیدانستند اما در جلوگیری از کاهش طلاق، موثر میدانستند؛ بر همین اساس نسبت به محدودیت ثبت طلاق در دفترخانهها اقدام شد تا دفترخانههایی که در نزدیکی مجتمعهای قضایی خانواده هستند و زد و بند میکنند، نتوانند بیش از یک تعدادی، طلاق ثبت کنند.
رئیس کانون سردفتران ازدواج و طلاق اظهار کرد: مثلاً کارمند دادگاه خانواده با فلان دفترخانه زد و بند میکرد و رأی را به زوجین نمیداد و میگفت برای ثبت طلاق به فلان دفترخانه مراجعه کرده و شناسنامههای خود را مهر بزنند و مردم هم نمیدانستند که سه ماه وقت دارند و میتوانند بعداً بروند بنابراین میرفتند و طلاق ثبت میشد و تازه حکم را به آنها ارائه میکردند. متاسفانه این قضیه مفسدهانگیز شده بود. در همین تهران در سال گذشته یک دفترخانه ۴ طلاق و دفترخانه دیگری که نزدیک یکی از مجتمعهای قضایی خانواده قرار داشت، ۴۰۰۰ طلاق ثبت کرده بود.
وی افزود: این سردفتر با تمام کارمندان آن مجتمع قضایی زد و بند کرده بود و بابت معرفی هر طلاق، ۵۰ هزار تومان میداد!
مظفری در پاسخ به این سؤال که آیا با سردفتر خاطی برخورد شد یا خیر گفت: دادسرای انتظامی سازمان ثبت و سردفتران را داریم اما خیلی از موضوعات قابل اثبات نیست؛ کارمند میگوید پولی نگرفتم و سردفتر نیز میگوید قانون منع نکرده بود و دفترم را نزدیک دادگاه خانواده بردم و طبیعتاً طلاق بیشتری ثبت کردم یعنی یک موضوع حقوقی نیست که بشود محاکمه کرد اما میتوان به عنوان یک آسیب به آن نگاه کرد.
رئیس کانون سردفتران ازدواج و طلاق در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه چرا استقرار دفاتر تا یک شعاع مشخصی از مجتمعهای قضایی خانواده ممنوع نشده است گفت: طرحی را داده بودیم که بر اساس آن، سردفتران نمیتوانستند تا دو کیلومتری مجتمعهای قضایی خانواده، دفتر خود را مستقر کنند اما طرح محدودیت ثبت طلاق آن را پوشاند و مثلا در تهران هیچ سردفتری نمیتواند بیش از ۱۹۰ طلاق ثبت کند و دیگر فرقی ندارد دفترخانه نزدیکی مجتمع قضایی خانواده باشد یا نباشد.
مظفری در پاسخ به این سؤال که آیا سردفتران نیز با این طرح موافق هستند یا خیر گفت: ۹۵ درصد سردفتران که اهل گاوبندی نیستند، موافق هستند و پنج درصدی که اهل زد و بند بودند نه تنها مخالف هستند که قصد ترور ما را نیز دارند! این بخشنامه با دستور رئیس قوه قضائیه ابلاغ میشود تا نتوانند در دیوان عدالت اداری آن باطل کنند.