پیشخوان » تاپ نیمکت » خبر » نبض جامعه
کد خبر : 52292
یکشنبه - 29 مهر 1403 - 10:46

فعالیت کودکستان ها به شرط تایید فضای فیزیکی / بخش کمی از خانواده ها توان پرداخت شهریه دارند

«مجوز فعالیت کودکستان‌ها تنها زمانی ارائه می‌شود که فضای مدنظر برای راه‌اندازی کودکستان‌ها مورد تایید باشد.»

فعالیت کودکستان ها به شرط تایید فضای فیزیکی / بخش کمی از خانواده ها توان پرداخت شهریه دارند

«نگاه غیردولتی و خصوصی صرف به دوره پیش‌دبستان یک آسیب است»

به گزارش گروه آموزش و پرروش آوای جامعه، سرپرست سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک با اشاره به اینکه نگاه صرف غیردولتی و خصوصی به دوره پیش‌دبستان یک آسیب است، افزایش نرخ پوشش کودکستان‌ها را یکی از مهمترین اهداف سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک دانست و گفت: توان مالی نداشتن خانواده‌ها برای پرداخت شهریه‌ سنگین کودکستان، منحصر به مناطق محروم و عشایری نیست، در همین تهران نیز بیشتر خانواده‌ها توان پرداخت شهریه‌های سرسام‌آور را ندارند.

رضوان حکیم زاده با بیان اینکه طبق آخرین آمار، اطلاعات حدود ۳۵ هزار کودکستانِ مستقل در سامانه کودکستان‌یاب بارگذاری شده است، گفت: خانواده‌ها می‌توانند با توجه به جمیع شرایط، برای انتخاب کودکستان مدنظر خود به این سامانه مراجعه کنند، البته به غیر از کودکستان‌های مستقل، خانواده‌ها می‌توانند کلاس‌های پیش‌ دبستانی ضمیمه مدارس دولتی و کلاس‌های پیش‌دبستانی ضمیمه مدارس غیردولتی را نیز انتخاب کنند.

*تمام فرایند مجوزدهی به صورت الکترونیک انجام می‌شود

وی با اشاره به اینکه براساس اساسنامه، کودکستان‌ها برای اخذ مجوز باید در درگاه یکپارچه مدارک خواسته ‌شده را بارگذاری کنند، افزود: این مدارک هم تاییدیه‌های عمومی را که برای راه‌اندازی هر کسب‌وکاری نیاز است، شامل می‌شود و هم نیاز به تاییدیه‌های تخصصی دارند تا در نهایت متقاضیان حقیقی و حقوقی بتوانند مجوز راه‌اندازی کودکستان را دریافت کنند.

حکیم‌‎زاده با بیان اینکه تمام مراحل اخذ مجوز در درگاه ملی مجوزها به صورت الکترونیک انجام می‌پذیرد، افزود: برای تسهیل مسیر و تسریع فرایندها، گروه پشتیبان صدور مجوز در قالب ستاد ویژه، در سازمان تعلیم و تربیت کودک فعال است.

سرپرست سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک اظهار داشت: تاکنون ۶ هزار و ۵۰۰ مجوز جدید برای راه‌اندازی کودکستان صادر شده است که اگر این تعداد تاییدیه ملک را نیز دریافت کنند، می‌توانند فعالیت خود را آغاز کنند. علاوه بر آن ۴ هزار و ۵۰۰ مجوز نیز در مرحله تکمیل پرونده برای اخذ مجوز راه‌اندازی هستند.

*ضرورت مدیریت یکپارچه

وی یکی از اهداف اصلی تشکیل سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک را مدیریت یکپارچه بر تمام مراکز آموزشی و تربیتی قبل از دبستان (که تحت عنوان اوان کودکی شناخته می‌شود) دانست و اظهار داشت: تمام افراد حقیقی و یا نهادها و مؤسسات حقوقی می‌توانند برای اخذ مجوز درخواست خود را در سامانه بارگذاری کنند.

*فعالیت‌ کودکستان‌های منوط به تایید فضای فیزیکی آنهاست

معاون آموزش ابتدایی وزرات آموزش و پرورش با اشاره به برخی از ویژگی‌های فیزیکی و تجهیزاتی کودکستان‌ها، تصریح کرد: مجوز فعالیت کودکستان‌ها تنها زمانی ارائه می‌شود که فضای مدنظر برای راه‌اندازی کودکستان‌ها مورد تایید باشد، البته چالش‌های سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک تنها به موضوع مجوز حدود نمی‌شود و دیگر جنبه‌ها از جمله موضوع بیمه را نیز در برمی‌گیرند.

*بیمه کودکان و کارکنان کودکستان‌ها در اولویت قرار دارد

حکیم‌زاده خاطرنشان کرد: در حوزه بیمۀ کودکان و فعالان کودکستان‌ها، سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک ملاحظات جدی دارد، به طوری که تمام کودکستان‌ها موظف‌ به بیمه کردن کارکنان و کودکان هستند. این موضوع به حدی اهمیت دارد که چندین نشست و جلسه تخصصی با محوریت بیمه انجام شده تا شرایط مطلوب برای زیست‌ بوم اوان کودکی محقق شود.

وی با بیان اینکه نظارت بر عملکرد کودکستان‌ها یکی از وظایف اصلی سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک است، عنوان کرد: بر همین اساس این سازمان موضوع نظارت را از مرحله مجوزدهی مدنظر قرار داده است، اما در مواجه با کودکستان‌های غیرمجاز به همکاری و هم‌افزایی با سازمان‌های نظارتی دیگر نیاز است، به طور قطع مقابله با فعالیت این کودکستان‌‎ها به جز همراهی و همکاری نهادهای نظارتی امکان‌‎پذیر نخواهد بود.

*شهریه مطلوب، منافع خانواده‌ها و کودکستان‌ها را توامان تأمین می‌کند

سرپرست سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک، تعیین شهریه را یکی دیگر از موضوعات پرچالش این سازمان دانست و تصریح کرد: سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک از طرفی باید حافظ منافع کودکان و خانواده‌ها باشد و از طرف دیگر با توجه به تاکید اسناد بالادستی به توسعه آموزش دوره پیش‌دبستانی، باید منافع کسب‌ و کارهای خصوصی را نیز در نظر بگیرد زیرا طبق این اسناد، توسعه این دوره زمینه‌ساز عدالت آموزشی و اعطای فرصت برابر یادگیری است.

حکیم‌زاده با اشاره به اینکه فرمول تعیین شهریه، تابع عوامل مهمی مانند هزینه مکان، هزینه نیروی انسانی، هزینه‌های جاری و حتی ظرفیت اسمی کودکستان‌هاست، خاطرنشان کرد: پوشش حداکثری کودکستان‌ها به ویژه در مناطق محروم، عشایری و روستایی از رویکردهای اصلی سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک در دور جدید است که این رویکرد در تعیین شهریه نیز لحاظ خواهد شد.

وی با اشاره به اهمیت شفافیت حداکثری فرایند تعیین شهریه و اطلاع‌ رسانی منظم و آسان به خانواده‌ها و فعالان عرصه اوان کودکی، اظهار داشت: هفته آینده، شهریه کودکستان‌ها اعلام خواهد شد و در سامانه‌های رسمی این سازمان و همچنین بسترهای مختلف از جمله برنامه شاد قابل رویت است. علاوه بر آن تلاش بر اینست که از ظرفیت صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز برای اطلاع‌رسانی به خانواده‌ها استفاده شود.

*ضرورت ارتقای مهارت‌های شناختی، عاطفی و زبانی کودکان

معاون آموزش ابتدایی وزرات آموزش و پرورش با بیان اینکه ارتقای مهارت‌های شناختی، عاطفی و زبانی کودکان زیر هفت سال، نقش بسزایی در آینده آنان دارد، تصریح کرد: افزایش نرخ پوشش یکی از مهمترین دغدغه‌های سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک که این موضوع به طور خاص در دوره پیش‌دبستانی دوم به ویژه در مناطق محروم و روستایی اولویت دارد، زیرا این مهم نقش بسزایی در عدالت آموزشی و فراهم کردن بستر لازم برای فرصت یادگیری برابر دارد، به همین دلیل امیدواریم این موضوع به یک گفتمان ملی تبدیل شود تا همه کودکان بتوانند از فرصت یادگیری برابر بهره‌مند شوند.

موضوعی که افزایش بی‌رویه شهریه کودکستان‌ها آن را به خانواده‌های پردرآمد محدود می‌کند، البته برای نیل به این هدف همکاری و همراهی بین دستگاهی به طور خاص مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه الزامی است.

*نگاه صرف غیردولتی و خصوصی به دوره پیش‌دبستان یک آسیب است

سرپرست سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک گفت: متأسفانه تنها بخش کمی از خانواده‌ها می‌توانند شهریه‌های بالای کودکستان‌ها را بپردازد که این موضوع با اسناد بالادستی که پیش‌دبستان را زمینه‌ساز عدالت آموزشی می‌دانند، در تضاد است، همین موضوع باعث می‌شود نگاه صرف غیردولتی و خصوصی به دوره پیش‌دبستان یک آسیب باشد.

حکیم‌زاده افزود: این موضوع منحصر مناطق محروم و عشایری نمی‌شود، زیرا در همین تهران نیز بخش بزرگی از خانواده‌ها توان پرداخت شهریه‌های سرسام‌آور کودکستان‌ها را ندارند.

*پوشش حداکثری کودکستان‌ها، هدف سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک است

وی عنوان کرد: سیاست کلی سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک در دور جدید، پوشش حداکثری کودکستان‌ها با تاکید بر مناطق و خانواده‌های محروم است، زیرا باور بر اینست که خدمات تربیت اوان کودکی نباید به عنوان یک کالای لوکس تنها در انحصار عدۀ محدودی باشد. این موضوع هم در اسناد بالادستی وزارت آموزش و پرورش از جمله سند تحول و هم در توصیه‌های رهبر انقلاب  مورد تاکید قرار گرفته است، حتی بند ۲ سیاست‌های ابلاغی نیز توجه ویژه‌ای به امر عدالت آموزشی و تربیت کودکان در محیط امن و سالم با فرصت یادگیری برابر دارد.

سرپرست سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک با بیان اینکه افزایش پوشش کودکستان‌ها از مهم‌ترین رویکردهای سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک در دور جدید است، بیان داشت: میانگین پوشش پیش‌دبستانی تا قبل از دولت سیزدهم بیش از ۷۲ درصد بود که بخش مهمی از آن مرهون حمایت‌های دولتی بود. با این حال، در سه سال گذشته این نرخ، کاهش چشمگیری داشته است.

*محتوای آموزشی و تربیتی کودکستان‌ها باید مورد تایید اساسنامه باشد

حکیم‌زاده با اشاره به ضرورت ارائه محتوای استاندارد در کودکستان‌ها، اضافه کرد: مراکزی که مجوز خود را از سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک اخذ کردند، تنها باید محتوای مورد تایید این سازمان را به کودکان ارائه دهند و استفاده از هر محتوای دیگری به جز این موارد، منوط به تاییدیه سازمان است. در این مورد، خوشبختانه ظرفیت خوبی در سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک برای بررسی محتوای آموزشی و تربیتی کودکستان ایجاد شده است.

*ارتقاء مهارت زبانی و عاطفی کودکان در اولویت برنامۀ کودکستان‌ها باشد

معاون آموزش ابتدایی وزرات آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه افزایش مهارت‌های زبانی یکی از محورهای اصلی در تربیت دوره اوان کودکی است، تصریح کرد: با این حال، نه‌ تنها زبان انگلیسی و زبان‌های خارجی دیگر که کودکستان‌ها حتی به آموزش حروف الفبای فارسی نیز نباید بپردازند و برنامه‌های تربیتی و آموزشی خود را تنها در چارچوب اساسنامه سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک تنظیم و طراحی کنند.

سرپرست سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک با بیان اینکه مربیان کودکستان‌ها نیز باید مانند مؤسسین و مدیران از نهادهای ذی‌ربط تاییدیه ویژه و گواهینامه‌های اعلام‌شده را اخذ کنند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر نزدیک به ۶۷۰۰ نفر به عنوان مربی در کودکستان‌های کشور که مجوز فعالیت خود را از سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک اخذ کرده‌اند، فعال‌اند و تاکنون بیش از ۳۱ هزار مرکز تطبیق شرایط داده‌‌اند.

حکیم‌زاده در پایان اظهار امیدواری کرد همه مراکز فعال در دوره‌های پیش از دبستان تا پایان پاییز با مراجعه به درگاه یکپارچه و طی مراحل قانونی، مجوز لازم برای فعالیت را از سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک دریافت کنند.