نکات مهم درباره مهارت های فرزند پروری
بدون شک کمبود مهارت فرزند پروری در والدین در تربیت درست کودک اختلال ایجاد و از دستیابی وی به رشد و کمال جلوگیری می کند.
سرهنگ فاطمه اسماعیلی*
بی شک بدانید برخورداری از فرزندی سالم و موفق ضروری و غیر قابل چشم پوشی است، بدون شک کمبود مهارت فرزند پروری در والدین در تربیت درست کودک اختلال ایجاد و از دستیابی وی به رشد و کمال جلوگیری می کند، این مشکلات تنها محدود به دوران کودکی فرد نبوده و نوجوانی، جوانی، میانسالی و حتی سالخوردگی وی را تحت تاثیر منفی قرار خواهد داد.
تربیت و پرورش درست فرزندان زمانی قابل دستیابی خواهد بود که فرد پیش از ازدواج آگاهی های لازم در این زمینه را به دست آورده باشد، بدون شک شما هم بارها و بارها با افرادی مواجه شده اید که به دلیل بالا رفتن سن اقدام به ازدواج سریع و فرزند آوری کرده و این موضوع را با جمله بالاخره هر فردی باید دیر یا زود ازدواج کرده و صاحب فرزند شود، توجیه می کنند.
ساده گذشتن از کنار این موضوع می تواند عواقب جبران ناپذیری را در پی داشته باشد، به یاد داشته باشید که ازدواج و بچه دار شدن نیازمند علم و آگاهی بوده و والدین نباید در عین کمبود مهارت فرزند پروری، شیوه های تربیتی و تجربیات دوران کودکی خود را در تربیت فرزندشان مورد استفاده قرار دهند.
*برقراری رابطه بهتر با فرزندان
والدین یکی از اصلی ترین افرادی هستند که رفتار و حرکات آن ها نقش غیر قابل انکاری در شکل گیری شخصیت کودک دارد، کودکان بیشتر مانند والدین خود صحبت می کنند، لباس می پوشند، راه می روند، با دیگران برخورد می کنند، اما گاهی کودک تحت تاثیر برخی شرایط به انجام رفتارهایی نامطلوب روی می آورد، در چنین شرایطی به والدین توصیه می شود که از بروز واکنش های افراطی خودداری و با استفاده از راهکارهای درست مهارت فرزند پروری مشکلات موجود را حل و فصل کنند.
برای کاهش رفتار نامطلوب سر زده از فرزندتان می توانید به تقویت رفتارهای مطلوب وی روی آورده، رفتار مغایر به رفتار نامطلوب وی را به وی آموخته و زمینه انجام آن را فراهم سازید، وی را به طور موقت از انجام کارهای مورد علاقه اش محروم کنید، وی را وادار به جبران رفتار نامطلوب کنید و…
*مدیریت رفتارهای نامطلوب کودکان
به طور قطع کنترل محیط های خارج از خانه نظیر محله و مدرسه از توان والدین خارج بوده و امکان محبوس نمودن کودک و ندادن اجازه به وی برای حضور نیافتن در چنین محیط هایی میسر نیست، چرا که تمامی محیط های مذکور تاثیر مثبت قابل توجهی در رشد و بالندگی کودک دارند.
گفتنی است که بنا بر نکات قابل توجه در مهارت فرزند پروری امکان کاهش رفتارهای مطلوب از دو راه میسر است، نخست این که تلاش کنیم رفتارهای مطلوب کودک جانشین رفتارهای نامطلوب وی شده و در نتیجه به طور غیر مستقیم زمینه کاهش رفتارهای نامناسب را فراهم سازیم. دوم این که به طور مستقیم اقدام به کاهش رفتارهای ناصحیح کودک کنیم.
تقسیم مسئولیت ها، یک مهارت فرزند پروری نتیجه بخش تقسیم مسئولیت ها با کودکان یکی از مهم ترین نمونه های مهارت فرزند پروری است، کودکانی که مسئول می شوند، زودتر بزرگ می شوند، بسیاری از والدین این نوع همکاری را رد کرده و معتقدند که تقسیم مسئولیت ها با کودکان وقت و انرژی زیادی را از آن ها گرفته و ترجیح می دهند خودشان تمام کارها را انجام دهند، به یاد داشته باشید که منظور از تقسیم مسئولیت ها به عنوان یک مهارت فرزند پروری مهم به معنای بردگی کشیدن از کودکان نیست، بلکه این کار باید با رعایت اعتدال انجام شود.
تلاش کنید مسئولیت پذیری را بر حسب سن و سال کودک به وی بیاموزید تا در آینده بتواند مسئولیت کارهای خود را بر عهده گرفته و موفق باشد.
معاونت اجتماعی کلانتری ۱۲۱سلیمانیه*
***************
*پی نوشت: انتشار مطالب با عنوان “یادداشت میهمان” یا “نتایج پژوهش های اجتماعی” صرفا دیدگاه های پایگاه خبری «آوای جامعه» در حوزه های گوناگون اجتماعی نیست و تنها برای گردش آزاد اطلاعات ، نظرات ، دیدگاه ها و همچنین طرح موضوعات روز جامعه به قلم کارشناسان ، فعالان اجتماعی و مدیران منتشر می شود.