پیشنهاد سردبیر » خبر » گردشگری
کد خبر : 3582
یکشنبه - 23 مرداد 1401 - 13:58

قیچی روزگار کیفیت پارچه را برید!

حدود ۷۰ سال است خیاطی می‌کنم، زمان رژیم سابق ۱۵ سال در خیابان لاله‌زار مغازه داشتم و پس از آن هم ۵۰ سال است که این مغازه را دایر کرده و همچنان سوزن می‌زنم.

قیچی روزگار کیفیت پارچه را برید!

آوای جامعه / گروه گفت وگو : علی البرزی

**********

حاج آقای جعفری، خیاط قدیمی که نزدیک به  ۷۰ سال است به قول خودش سوزن می‌زند، از جمله افرادی است که از کسب و کارش کمال رضایت را دارد. وی معتقد است که یک خیاط باید به کیفیت کارش اهمیت دهد تا بتواند موفق باشد. البته این خیاط قدیمی از استقبال جوانان به لباس‌های آماده و طرح‌های غربی هم گلایه دارد و این موضوع را دغدغه این روزهای خود به عنوان یک خیاط قدیمی می‌داند. گپ و گفت «آوای جامعه» با این خیاط قدیمی پایتخت هم‌اینک پیش روی شماست.

*حاج‌آقا جعفری! چند سال است خیاطی می‌کنید؟

حدود ۷۰ سال است خیاطی می‌کنم. زمان رژیم سابق ۱۵ سال در خیابان لاله‌زار مغازه داشتم و پس از آن هم ۵۰ سال است که این مغازه را دایر کرده و همچنان سوزن می‌زنم. از سال۱۳۲۵ این کار را شروع کردم و تا الان ادامه داده‌ام. هنوز هم باانرژی و شاداب این کار را انجام می‌دهم. من از خیاطی و دوخت و دوز لباس بویژه کت و شلوار با پارچه مرغوب ایرانی لذت می‌برم و یکی از علاقه‌های من همین کار است.

جعفری خیاط

*کارگر یا شاگرد ندارید؟

این روزها تنها هستم و یک‌ تنه مغازه را اداره می‌کنم اما تا به حال تعدادی شاگرد داشته‌ام که ۲ نفر آنها مهندس شده‌اند و کمتر خیاطی می‌کنند، هرازگاهی سری به من می‌زنند و من را از احوالشان باخبر می‌کنند. همه شاگردان من از حدود ۵۰ سال پیش در بازار مشغول کار شده‌اند و برای خود کسب و کاری راه انداخته‌اند.

*در حال حاضر چه مدل کت و شلواری بیشتر سفارش داده می‌شود؟

بیشتر مردم برای دوخت کت و شلوار به مغازه من می‌آیند. البته گاهی سفارش دوخت شلوار تک هم دارم اما سفارش دوخت کت و شلوار بیشتر از هر چیز دیگری است. اصلی‌ترین کار من دوخت کت و شلوار است. مشتریان افراد میانسالی هستند که دارای مشاغل دولتی و شخصیت‌هایی هستند که نیاز به لباس رسمی دارند.

بیشتر این قشر از جامعه به مغازه مراجعه می‌کنند و سفارش دوخت کت و شلوارهای رسمی می‌دهند. جوانان هم بیشتر برای لباس دامادی یا شلوارهای فاستونی به من سفارش دوخت می‌دهند.

*آیا بین کت وشلوارهای امروزی و کت و شلوارهای قدیم و  سال های پیش که شما تازه وارد این کار شده بودید، تفاوت وجود دارد؟

بله! از نظر نوع دوخت یکسری تفاوت‌ها ایجاد شده است، در زمان قدیم تمام کارها با دست انجام می‌شد اما امروزه برخی از کارها با ماشین یا در تولیدی‌ها به صورت سری دوزی انجام می‌شود. به نظر من لذت قدیم را ندارد و من هنوز همان روش قدیمی را دارم و به قول قدیمی‌ها سوزن می‌زنم.

این روزها بیشتر مردم بویژه جوانان به دنبال خرید لباس‌های آماده و دوخته شده هستند، لباس‌هایی که در زرق و برق بوتیک‌ها و پاساژ‌های امروزی چنان با کیفیت جلوه می‌کنند که انگار می‌توان برای سال‌ها آنها را بر تن کرد، اما واقعیت این است که این لباس‌ها میهمان یکی دو ماهه هستند وخیلی زود عمرشان به پایان می‌رسد و باید آنها را از تن به در آورد! این نوع لباس‌ها به دلیل استفاده از پارچه‌های نامرغوب و دوخت به‌ اصطلاح بازاری و البته استفاده از پارچه‌های چینی به این شکل در‌می‌ آید که با چند بار شست‌وشو دیگر قابل پوشیدن نیست.

به هر حال لباسی که با دست دوخته شود آن هم با دست خیاطی که برش پارچه را با بسم‌الله آغاز کند، به طور حتم با لباس دوخته شده توسط ماشین تفاوت دارد، این موضوعی است که حاج آقای جعفری یهم به آن اشاره می‌کند.

* چه فرقی بین کت و شلوار آماده با کت و شلواری است که شما می‌دوزید؟

کت و شلوارهای موجود در بازار به وسیله تولیدی‌ها و به صورت سری‌دوزی تولید می‌شود و با کت و شلوار‌های دوخته شده به دست خیاط تفاوت دارد، کار ما به صورت سوزن‌دوزی است به همین دلیل هم خیلی‌ها کارهای بازار را نمی‌پسندند و برای دوخت لباس سفارش می‌دهند.

*چرا این روزها بسیاری از جوان‌ها ترجیح می‌دهند از لباس‌های آماده استفاده کنند، به نظر شما لباس آماده بهتر است یا لباسی که به سفارش شخص در خیاطی دوخته شده است؟

لباسی که آماده در بازار عرضه می‌شود بیشتر حالت یکبار مصرف دارد به دلیل اینکه در دوخت چنین لباس‌هایی از لایی‌های چسبی و پارچه‌های چینی استفاده می‌شود اما ما در مغازه همه این کارها را با سوزن‌دوزی انجام می‌دهیم در نتیجه پس از شست‌وشو هم کیفیت لباس مانند روز اول است. لباس‌های آماده که در سری‌دوزی‌ها تولید می‌شود به دلیل استفاده از چسب و لایی‌های چسبی پس از شست‌ و شو کیفیت اول را ندارد.

یک کت و شلوار آماده شاید قیمتی بالغ بر ۲ تا ۳ میلیون تومان داشته باشد، اما از نظر کیفیت زیر میلیون تومان ارزش دارد! اگر شما یک پارچه با کیفیت خریداری کنید که چینی نباشد و از نخ و پنبه بافته شده باشد و نه از پلاستیک و نایلون که نمونه‌های ایرانی آن به وفور در بازار موجود است، می‌توانید با خیال راحت آن را بشویید و دوباره مانند روز اول به تن شما بنشیند و از داشتن آن لذت ببرید.

 

هشدار : برداشت و نقل مطالب اختصاصی سایت” آوای جامعه” بدون ذکر منبع مجاز نیست و در صورت مشاهده نه تنها پیگرد قانونی دارد ، بلکه از طریق شبکه های اجتماعی هم به مخاطبان اطلاع رسانی می شود ( از اینکه این موضوع را رعایت می کنید متشکریم)