ضرورت فروش حداقلی حق تملک اعیان موقوفات
معاون امور اوقافی، حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: فروش حق تملک اعیان موقوفات، بخش اعظمی از موقوفات کشور را از بین برده است.
معاون امور اوقافی، حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه با تاکید بر اینکه این سازمان تلاش میکند تا فروش حق تملک اعیان موقوفات را به حداقل برساند، گفت: فروش حق تملک اعیان موقوفات، بخش اعظمی از موقوفات کشور را از بین برده است.
به گزارش گروه فرهنگی آوای جامعه، حجتالاسلام امرالله حسنینیا معاون امور اوقافی، حقوقی و ثبتی این سازمان درباره فروش حق تملک اعیان موقوفات اظهار داشت: یکی از مواردی که سازمان اوقاف و امور خیریه در سالهای گذشته به آن توجه ویژه داشته، بحث اخذ پذیره یا فروش حق تملک اعیان موقوفات بوده است؛ اکنون درآمدی که از موقوفات بدست میآید، عقلایی و اقتصادی نیست، لذا نیازمند تحولات و تغییرات اساسی در این خصوص هستیم.
وی تصریح کرد: این موضوع (فروش حق تملک اعیان موقوفات) بخش اعظمی از موقوفات کشور را از بین برده است، به این دلیل که یک متولی در دوران مدیریتش، عوائد زیادی به دست میآورد که حاصل از فروش جزء موقوفه است و متولیان بعدی به دلیل اینکه عوائدی وجود ندارد و یا به حداقل رسیده، نمیتوانند برای حفظ موقوفه کاری انجام دهند و به این صورت نیت واقفان تعطیل میشود، در این حالت موقوفه از بین میرود، زیرا متولیان بعدی منابع مالی در اختیار ندارند تا بتوانند موقوفه را مدیریت و نیت واقف را اجرا کنند.
*سازمان اوقاف «فروش حق تملک اعیان موقوفات» را به حداقل رسانده است
معاون امور اوقافی، حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه متولیان با توجه به اختیاراتی که دارند، میتوانند حق تملک اعیان موقوفات را بفروشند اما سازمان اوقاف و امور خیریه در چند سال گذشته این موضوع (فروش حق تملک اعیان موقوفات) را مگر در موارد استثنایی به حداقل رسانده است، افزود: سازمان اوقاف و امور خیریه تاکید کرده تا وجوهی که از پذیره اولیه اخذ میشود، برای گسترش موقوفه سرمایهگذاری شود.
حجتالاسلام حسنینیا عنوان کرد: از سوی دیگر، اشخاصی که حق تملک اعیان موقوفات را خریدهاند در معاملات بعدی خود همچنان گرفتار اوقاف هستند، اگرچه آنها از لحاظ قانونی میتوانند برای اعیان سند مالکیت بگیرند اما این سندها در مجامع بیرونی، سهلالمعامله نیست، لذا نارضایتی بوجود میآید بنابراین فروش حق تملک اعیان موقوفات هم برای موقوفات و هم برای مردم مشکلات زیادی را بوجود میآورد.
وی تاکید کرد: اگرچه قانون مالکیت خریدار حق تملک اعیان موقوفات را پذیرفته اما عرف جامعه این را بهعنوان سندی که بتواند حداکثر استفاده را داشته باشد، نپذیرفته است، بنابراین هم باید آئیننامه اصلاح شود و هم اینکه رویه اجرایی منطبق با قانون شود.
معاون امور اوقافی، حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه مشاهده میکنیم سال ۱۳۶۳ که تدوین قانون اوقاف را داشتهایم، بررسی کاملی برای موضوع فروش حق تملک اعیان موقوفات انجام نشده است، عنوان کرد : رئیس وقت سازمان اوقاف گفت که در هنگام اجاره دادن رقبات، پولی از مردم گرفته میشود اما اینکه ماهیت این پول چه هست، مشخص نشده است و موکول شده به آییننامهای که در هیئت دولت تصویب شود و متاسفانه آن آییننامه فراتر از قانون رفته است.
*متولیان وقف از «فروش حق تملک اعیان موقوفات» خودداری کنند
حجتالاسلام حسنینیا افزود: سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان یکی از متولیان وقف درکشور فروش حق تملک اعیان موقوفات یا هرگونه واگذاری حق در املاک وقفی را به حداقل رسانده است، ما خواهان این هستیم که برای صیانت از نهاد وقف در کشور، متولیان حقیقی و حقوقی دیگر نیز از فروش موقوفات بهنام تملک اعیان یا سرقفلی که ارزش املاک وقفی را کاهش میدهد و درآمد وقف را به حداقل میرساند خودداری کنند.
وی با تاکید بر اینکه سازمان اوقاف و امور خیریه تلاش میکند تا فروش حق تملک اعیان موقوفات را به حداقل برساند گفت: ما تمام تلاشمان این است تا وجهی که برای فروش حق تملک اعیان موقوفات اخذ میشود، برای ایجاد رقبه همان موقوفه هزینه شود.