مجازات جعل مدارک تحصیلی
جعل مدارک تحصیلی یکی از کارهای رایج در جامعه است که به دلایل گوناگون مانند افزایش رتبه و حقوق کارمندان و یا دلایل متعدد دیگر توسط جاعلان بدون نظر گرفتن مجازات این جرم انجام میشود.
جعل مدارک تحصیلی یکی از کارهای رایج در جامعه است که به دلایل گوناگون مانند افزایش رتبه و حقوق کارمندان و یا دلایل متعدد دیگر توسط جاعلان بدون نظر گرفتن مجازات این جرم انجام میشود.
به گزارش آنا، جعل مدارک تحصیلی یکی از کارهای رایج است که حتی در بین افراد بلندمرتبه کشوری هم در برخی مقاطع دیده شده است و افراد برای اینکه منصب، مقام یا ارتقای درجه به دست بیاورند گاهی دست به جعل مدرک تحصیلی می زنند.
اما قانونگذار در قانون مجازات اسلامی به نحوی برای این مسئله مجازات در نظر گرفته و جعلکنندگان را مورد تعقیب قضایی انجام می دهد.
قانونگذار در تعریف جرم جعل از عنصر تقلب نام برده است و جعل را ساختن نوشته یا سند، ساختن مهر، امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی، خراشیدن، تراشیدن، قلم بردن، سیاه کردن، الصاق نوشتهای به نوشته دیگر یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن به قصد تقلب تعریف کرده است.
ماده ۵۲۷ قانون مجازات اسلامی مقرر کرده است که هر کس مدارک اشتغال به تحصیل یا فارغالتحصیلی یا تأییدیه یا ریز نمرات تحصیلی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتیداخل یا خارج از کشور یا ارزشنامههای تحصیلات خارجی را جعل کند یا با علم به جعلی بودن آن را مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران خسارت، بهحبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد.
بنابر قانون جعل و استفاده از مدرک تحصیلی جعلی دو عنوان جرم است و هر دو قابل پیگرد است و مجازات دارد.
البته اگر جاعل از کارکنان وزارتخانهها یا سازمانها و مؤسسات وابسته به دولت یا شهرداری باشد مجازات جاعل سنگینتر خواهد بود و به حداکثر مجازات محکوم خواهد شد.
اگر سند جعلی و ساختگی جز اسناد رسمی باشد، مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس یا سه تا هجده میلیون ریال جزای نقدی و اگر غیررسمی باشد، به شش ماه تا دو سال حبس یا سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
نکته قابل توجه این است که جرم استفاده از سند مجعول جرمی مستقل از جرم جعل است و اگر یک نفر سندی را جعل و سپس از آن استفاده کند، به مجازات هر دو عمل محکوم میشود.