خبر » سلامت » نبض جامعه
کد خبر : 20306
سه شنبه - 4 آذر 1399 - 21:20

کاهش مصرف گوشت، برنج و لبنیات در خانواده‌ بیکارشدگان

حدود ۷۶ درصد از خانواده‌های افراد بیکار شده کاهشی محسوس در مصرف مرغ، حدود ۷۱ درصد از خانواده‌ها کاهش در مصرف برنج و ۶۱ درصد از خانواده‌ها کاهش مصرف در لبنیات را در این دوره تجربه کرده‌اند.

کاهش مصرف گوشت، برنج و لبنیات در خانواده‌ بیکارشدگان

براساس آخرین نتایج پژوهش نظرسنجی مؤسسه عالی پژوهش سازمان تامین اجتماعی، ۶۲ درصد از متقاضیان دریافت بیمه بیکاری دوباره مشغول به کار شده‌اند.

به گزارش گروه رفاه و خدمات اجتماعی آوای جامعه،   این نظرسنجی‌ با هدف دستیابی به تصویری دقیق از وضعیت متقاضیان دریافت بیمۀ بیکاری در شرایط شیوع ویروس کرونا و میزان رضایت از خدمات ارائه شده در حوزه بیمه بیکاری و فرآیندهای مرتبط در دو فاز جداگانه، (شهریور و مهرماه ۱۳۹۶) در سطح استان‌های کشور صورت گرفت.

جامعه آماری این نظرسنجی بیش از هفتصد هزار نفر از بیکارشدگان متقاضی دریافت مقرری بیمه بیکاری بود که در سامانه سازمان تأمین اجتماعی در بازه زمانی ابتدای اسفند ۱۳۸۸ تا پایان اردیبهشت ۱۳۹۶ ثبت نام کرده بودند.

این پژوهش با همکاری مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری، معاونت بیمه‌ای سازمان تأمین اجتماعی و معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شد.

هدف اصلی پژوهش در شهریور ماه ۱۳۹۶ دستیابی به تصویری از وضعیت اقتصادی و رفاهی بیکارشدگان و میزان رضایت آنان از خدمات ارائه شده در این حوزه بود که با حجم نمونه ۱۱۱۳ نفر در تمامی استان‌های کشور انجام پذیرفت.

متقاضیان بیمه بیکاری در این فاز، در دو گروه اصلی طبقه‌بندی شدند، نخست، افرادی که از زمان ثبت درخواست بیمه بیکاری، بیکار مانده‌ و دوم افرادی که پس از ثبت این درخواست، دوباره مشغول به کار شده‌اند. فاز دوم این پژوهش به فاصله ده روز از فاز اول، با حجم نمونۀ ۱۰۵۶ نفر و دوباره در سطح تمامی استان‌های کشور، در مهرماه ۱۳۹۶ انجام گرفت.

هدف اصلی از انجام پژوهش دوم نیز یافتن پاسخ دقیق به سؤال «میزان بازگشت به کار بیکارشدگان» (متقاضیان بیمه بیکاری در دوران شیوع ویروس کرونا) بود.

نتایج این نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد،۲۷ درصد از بیکارشدگان قرارداد شغلی دائم داشته و قرارداد باقی بیکارشدگان از نوع قرارداد موقت بوده‌ است.

همچنین حدود ۴۲ درصد از بیکارشدگان دارای تحصیلات دانشگاهی بوده‌ و ۶۸ درصد از بیکارشدگان در این دوره زمانی، سرپرست خانوار بوده‌اند. در دوره نخست این نظرسنجی این میزان ۶۳ درصد ارزیابی شده بود.

مطابق نتایج این پژوهش همچنین ۶۲ درصد از متقاضیان دریافت مقرری بیمۀ بیکاری، در طول ماه‌های گذشته دوباره مشغول به کار شدند و ۳۸ درصد متقاضیان نیز همچنان بیکار هستند.

نتایج این پژوهش نشان داد، حدود ۷۵ درصد از متقاضیان بیمه بیکاری از سهولت فرآیند ثبت‌نام در سامانه مشخص شده، رضایت داشته‌اند.

بیش از ۹۳ درصد از بیکارشدگان هم گفته‌اند در ایام بیکاری ناگزیر هزینه‌های زندگی خود و خانواده را کاهش داده‌ و بیش از ۷۶ درصد از آنها مجبور به کاهش هزینه‌های مواد خوراکی خانواده‌ در این دوره زمانی شده‌اند.

*کاهش جدی مصرف گوشت قرمز!

مطابق نتایج این پژوهش، مصرف گوشت قرمز حدود ۷۲ درصد از خانواده‌های افراد بیکارشده، کاهش جدی پیدا کرده‌ و حدود ۱۵ درصد از خانواده‌های بیکارشدگان، حتی پیش از دوره بیکاری نیز توان خرید گوشت قرمز به صورت ماهانه را نداشته‌اند.

حدود ۷۶ درصد از خانواده‌ها، دچار کاهشی محسوس در مصرف مرغ، حدود ۷۱ درصد از خانواده‌ها کاهش در مصرف برنج، ۶۱ درصد از خانواده‌ها دچار کاهش مصرف در لبنیات و حدود ۴۲ درصد خانواده‌های بیکارشدگان، کاهش در مصرف تخم مرغ را در این دوره تجربه کرده‌اند. ۷۰ درصد از خانواده‌ها هم کاهش در مصرف ماهانه‌ میوه را گزارش کرده‌اند.