آسیب های فاصله سنی زیاد در زندگی مشترک
فاوت سنی دختر و پسر باید به گونهای باشد که در علاقه مندیها، سرگرمیها، طرز نگرش و بینش و انرژیهای روانی آنها اختلاف نظر کمی باشد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان،فرزین رئیسی، درباره تبعات ازدواج با فاصله سنی زیاد، اظهار کرد: ازدواج یکی از مهمترین تصمیمات زندگی هر فرد است، زیرا یک زوج موفق یک جامعه موفق و هدفمند را تشکیل خواهند داد، پس برای موفقیت در آن باید ملاکهای مهمی را در نظر گرفت.
وی با بیان اینکه مهمترین نکتهای که قبل از ازدواج باید در نظر بگیریم این است که تمامی موضوعات مربوط به ازدواج را خوب بسنجیم تا بر اساس آنها بهترین انتخاب را داشته باشیم، بیان کرد: یکی از این مسائل فاصله سنی زوجین است، اینکه آیا فاصله سنی مهم است؟ اگر مهم است چند سال باید باشد؟
این روانشناس تصریح کرد: در پاسخ به این پرسش که مناسبترین فاصله سنی چقدر است باید گفت که بستگی به شرایط فردی، رشد عقلی، عاطفی و بلوغ فکری هر فرد دارد و در افراد گوناگون میتواند متفاوت باشد؛ بنابراین پرسشی نیست که بتوان به آن پاسخ روشن و قطعی داد، اما به طور معمول فاصله سنی ۱ تا ۵ سال مناسبترین فاصله سنی بین زوج ها است.
رئیسی با اشاره به اینکه دلیل در نظر گرفتن فاصله سنی ۱ تا ۵ سال در ازدواج، موضوعات فیزیولوژیکی و جسمی است، گفت: در بهترین وضعیت ازدواج سن پسر باید یک تا پنج سال از سن دختر بیشتر باشد یا حداقل مساوی یا هم نسل باشند. دلیل این امر را باید توان مسائل فیزیولوژی آقایان و خانمها دانست. معمولا باروری زنان به یک سن و دوره محدود باز میگردد. همچنین زنها زودتر به بلوغ میرسند و گاهی شروع بلوغ روانی اجتماعی آنها هم نسبت به مردان زودتر است.
وی گفت: تفاوت سنی دختر و پسر باید به گونهای باشد که در علاقه مندیها، سرگرمیها، طرز نگرش و بینش و انرژیهای روانی آنها اختلاف نظر کمی باشد؛ یعنی دختر و پسر دوره رشدی متفاوتی با یکدیگر نداشته باشند مثل ازدواج دختر ۱۵ ساله با پسر ۳۰ ساله، چرا که اگر این گونه باشد، احتمالا این ازدواج عوارضی نیز در پی خواهد داشت.
این روانشناس افزود: به طور مثال ازدواج با فرد مسن چه مرد و چه زن یا با اختلاف سنی زیاد باعث اختلال در زمینه روابط جنسی و زناشویی میشود و این امر باعث میشود دو طرف نیازهای جنسی خود را تأمین نکنند. معمولا علت این امر ازدواجها مسائل مالی است و میتواند باعث ایجاد روابط فرا زناشویی در زوجین شود.
رئیسی با بیان اینکه رویکرد و تفکر دختر و پسر به اختلاف سنی نیز مهم است، خاطرنشان کرد: افراد با فاصله سنی زیاد دارای تفکر متفاوت و بزرگ شده در فرهنگهای مختلف هستند و علاوه بر سن تقویمی باید به ظاهر، طرز فکر و نگرش، بلوغ عقلی، اجتماعی و فرهنگی نیز توجه کرد. وقتی یک دختر با پسر کوچکتر از خود ازدواج میکند، ممکن است بیشتر نقش یک مادر را ایفا کند تا یک همسر و این باعث اختلاف شدید بین زوجین میشود و به زبان سادهتر حرف یکدیگر را نخواهند فهمید و تفاهمی نخواهند داشت.
وی ادامه داد: همچنین گاهی اوقات افراد به دلیل تمایلات جنسی نامناسب و اختلالات روانی و شخصیتی دست به ازدواج با فاصله سنی زیاد میزنند. همچون افراد وابسته و دارای شکست عاطفی و زوجی که هنوز آن را در خود حل نکردهاند که این گونه ازدواجها باعث تغییر نقش افراد نیز میشود.
این روانشناس خاطرنشان کرد: تغییر نقش یکی از مهمترین آسیبهایی است که در ازدواجهای با اختلاف سنی زیاد به وجود میآید، به عنوان مثال، تغییر نقش همسری به نقش معلم شاگردی. همسر مسنتر به دلیل خامی و بی تجربگی همسر جوان تر، شروع به آموزش وی میکند و از روی عشق و محبت این کار را ادامه میدهد و همسر جوانتر برای حل هر مسئلهای، به همسر خود وابسته میشود که این امر میتواند به خستگی، بی حوصلگی، عصبانیت و کم طاقت شدن همسر مسنتر بیانجامد.