روش های مواجه با کنجکاوی های کودکان
سرسری جواب دادن به کودک و یا دادن اطلاعات بیش از حد وی را سردرگم میکند و گره گشا نیست.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، سیدشهرام علیزاده ، درباره سئوالهای عجیب و غریبی که کودکان از والدین خود میپرسند، اظهار داشت : پرسش کردن کودکان امری طبیعی است که در روند تحول آنها مشاهده میشود و گاهی موجب کلافگی والدین میشود، هنگامی که حس جستجوگری کودک اوج میگیرد به سختی میتوان پرسشگری آنان را متوقف کرد.
وی با بیان اینکه جستجوگری کودکان در رشد شناختی آن ها موثر است و فرایند یادگیری زبان را تسهیل میکند، افزود: کودکان از حدود ۲ سالگی سوال پرسیدن را آغاز میکنند و حس کنجکاوی آنان به قدری شدت میگیرد که ممکن است هر والدی را درمانده کند. “این چیه؟ اون چیه؟ چرا آسمان بالاتر است؟ خدا چه شکلی هست؟ ما تا کی زنده میمونیم؟ ” نمونهای از سوالات پیچیده کودکان است و پاسخ دادن مطلوب به این قبیل سوالات موجب رشد شناختی و هیجانی آنان خواهد شد.
علیزاده خاطر نشان کرد : پاسخ به پرسش ها فرصتی را در اختیار والدین قرار میدهد تا کودک را به اندیشیدن تشویق کنند. در این میان گاه پرسش هایی مطرح میشوند که نیاز به تفکر بیشتری دارد. در صورتی که فرزند شما پرسش هایی مثل”خدا کجاست؟ ” را میپرسد سعی کنید که در ابتدا نظر وی را در این مورد جویا شوید، “خودت در این مورد چی فکر میکنی؟ ” این پرسش خوبی برای کسب آگاهی از میزان اطلاعات کودک است و موجب میشود تا والد به میزان درک کودک به او اطلاعات دهد.
این روانشناس با تاکید بر اینکه تلاش کنید که با دقت به پرسش کودک گوش کنید و محتوای پرسش وی را درک کنید، گفت: سرسری جواب دادن به کودک و یا دادن اطلاعات بیش از حد وی را سردرگم میکند و نه تنها گره گشا نیست بلکه پرسش های بیشتری را در ذهنش ایجاد میکند.
در هنگام پاسخگویی به کودکان از زبانی ساده برای توضیح مطالب استفاده کنید و طوری پاسخ دهید که وی بتواند مسائل را درک کند. لازم نیست که پرسش وی را به طور تمام و کمال پاسخ دهید و سعی کنید تنها در حد فهمش اطلاعاتی را در اختیار او قرار دهید.
وی با اشاره به اینکه در صورتی که پاسخ پرسشی را نمیدانید همراه با فرزندتان برای پیدا کردن پاسخ تلاش کنید، ادامه داد: این کار علاوه بر تشویق کودک به جستجوگری و آموختن، باعث بهبود رابطه شما و فرزندتان خواهد شد. منابع گوناگون همچون کتابهای اطلاعات عمومی و اینترنت منبع مناسبی برای جستجوی سوالات کودکان است.
علیزاده تاکید کرد: به خاطر داشته باشید که به هیچ وجه به کودک دروغ نگویید و در صورتی که پاسخ سوالی را بلد نیستید صادقانه به او بگویید که “من هم جواب این پرسش را نمیدانم. خوشحال میشوم که با هم جواب آن را پیدا کنیم”.
این روانشناس خاطرنشان کرد: فراموش نکنید که دروغ گفتن شما به کودک باعث میشود که پس از یافتن پاسخ درست شما را دروغگو بداند و اعتمادش را به شما از دست بدهد.